Az Év Coach Könyve Díj 2020 – Interjú Oravecz Orsolyával és Viniczai Andreával

Oravecz Orsolya és Viniczai Andrea nyerte meg az Év Coach Könyve Díjat 2020-ban Álmodj, Tervezz, Fuss című futóknak szóló self-coaching és motivációs könyvével. A szerzőkkel Bodnár Barbara ACC, az ICF Magyar Tagozatának Kommunikációs Igazgatója beszélget.

Hogy született meg a bennetek könyv gondolata?

A futópályáról ismerjük egymást, teljesen véletlen, hogy mindkettőnknek a coaching felé kanyarodott az élete. Régóta írunk beszámolókat saját futó élményeinkről, de futócéljaink megvalósítása mellett az utóbbi években egyre gyakrabban – akár egy-egy beszélgetéssel, akár edzőpartnerként vagy versenyen kísérőként – támogatunk más futókat, hogy elérjék mindazt, amire a sportban vágynak. 2019 elején többször is beszélgettünk arról, hogyan lehetne több évtizedes futómúltunk tapasztalatait és coach szakmai eszköztárunkat úgy összegyúrni, hogy abból a futókat saját útjuk megtalálásában segítő kiadvány szülessen. Ma már sok amatőr futó kér edzői segítséget céljai eléréséhez, de még mindig kevesen foglalkoznak a sport mentális részével. Végül olyan self-coaching könyvet állítottunk össze, ami támogatást nyújt a célállításhoz, elakadáshoz, motiváció kereséshez és az újrakezdéshez, önállóan, vagy edző, sport coach segítségével is feldolgozható.

Hogyan szól a könyv a futóknak és hogyan a coachoknak? Meséljetek egy kicsit róla!

Az Álmodj, tervezz, fuss! abban tér el egy klasszikus könyvtől, hogy nem lehet egy szuszra végigolvasni. A kötet fejezetei kézen fogják az olvasót, elgondolkodtató, önreflexiós kérdések mentén egy-egy témát járnak körbe. Megosztjuk mi is a saját történeteinket, elmeséljük, hogyan küzdöttünk meg a kihívásainkkal, mi volt az, ami segített megbirkózni egy-egy nehézséggel. A futók számára ez egy önismereti könyv, míg a coachoknak olyan eszköz, ami segít megismerni a sportolói gondolkodást és a sporttal kapcsolatban jelentkező leggyakoribb problématípusokat.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a futás és az önismeret?

Mindketten több évtizede futunk és barátaink, ismerőseink nagy részét is futók teszik ki. Sokszor tapasztaltuk, hogy futás közben számos felismeréssel szembesülünk önmagunkkal kapcsolatban. Azt tartjuk, ahogy futsz, úgy élsz – azaz a futás egy nagyon leegyszerűsített helyzetben világít rá arra, kik vagyunk valójában. Adott egy viszonylag egyszerű feladat, tenni kell a jobb lábat a bal után, aszfalton, erdőben, rövidebb vagy hosszabb távon, gyorsan vagy lassan. Rengeteg munka, energia és küzdelem van e mögött az egyszerű mutatvány mögött. És megannyi kérdést lehet feltenni magunknak ezzel kapcsolatban: Miért csinálom én ezt? Mit jelent nekem a futás? Mi lenne, ha nem futnék? Kinek akarok megfelelni? Szeretnék többet futni? Sok nekem ennyi futás? Gyengeség, ha feladom vagy bölcs döntés? Számtalan kérdés, sőt, a kérdések sora végtelen, a válaszoké pedig még szerteágazóbb.

Kinek ajánlanátok a könyveteket?

Mindenkinek, aki fut, vagy akár csak fontolgatja a futást. Ez a könyv egyfajta segítő a futással kapcsolatos gondolkodásban. Az Álmodj, tervezz, fuss! ahelyett, hogy megmondaná, ki, mit csináljon, segít, hogy az olvasó elgondolkodjon és megtalálja a saját válaszait, saját útját a futásban. Az olvasáshoz ceruzát és radírt javaslunk, mert a kérdésekre adott válaszok a könyvben rögzíthetők, sok kitöltős résszel készültünk az izgalmas élménybeszámolókkal színesített, együtt gondolkodós fejezetekben.

Lépj velünk kapcsolatba!