Önreflexió. Beszámoló az ICF Coach Konferenciájáról

A nemzetközi coaching héten, május 17-én került sor Magyarországon a harmadik ICF konferenciára, amely most az Önreflexió téma köré épült, hogy tanuljunk együtt, egymástól, egymásról, magunkról… Egy szervezet is lehet önreflektív, mi sem példázza ezt jobban, mint hogy az ICF meghívta Hollósi Domonkost, az Európai Mentoring és Coaching Szervezet (EMCC) Magyarországi Elnökét, hogy előadást tartson „Önmagam, mint coaching eszköz” témában.

Domonkos nyitott, őszinte, érzéseit felvállaló kommunikációjával, saját fejlődési útjának elmesélésével, szakmai hitelességével gyorsan bizalmat teremtett a nagyszámú érdeklődök körében.

Sikerült vizuálisan mélységeiben is bemutatnia olyan fogalmakat, mint a reflexió, amelyet tükröződésként (éles kontúr, homályos, alig észrevehető), visszaverődésként, válaszként definiált. Több lehetőség adott az önreflexióra és az ezáltal generált tudatosságra, önismeretre, fejlődésre:

  • szupervízió,
  • visszajelzések kérése,
  • self-coaching,
  • hipotetikus megoldás, amikor elképzelem magam egy jövőbeli helyzetben…

Lassan megtérülő befektetés, de ez garantálja a szakmai fejlődésünket, és ad egyfajta minőségbiztosítást az ügyfélnek.

Önmagam, mint coaching eszköz egyfajta folyamat közbeni önreflexiót eredményez. Így a coaching folyamat alatt zajló önmegfigyeléseinkre, és azok verbalizálására buzdít minket a gyakorlatok, akvárium coaching során, hogy saját élményből tapasztalhassuk meg  ennek hatását magunkra, ügyfelünkre, a folyamatra és annak előrevivő dinamikájára nézve.  Intuíciónkból azaz belső hangunkból, testérzetünből, érzéseinkből, gondolatainkból… nyerni tartóerőt, hogy sebezhetőségünket felvállalva tudjunk bizalmat építeni, és ezt kivetítve, a kérdések mellett hatáskeltő állításokkal is támogatni az ügyfelet célja elérésében. Mint ahogy tette ezt ő is példát mutatva az előadás alatt: feltétel nélküli elfogadásával mintegy biztonsági hálót fonva az akvárium coaching köré, folyamatosan visszaellenőrizve hol tart az ügyfél (jelen esetben mi résztvevők), lépésről lépésre haladva, mint a táncban. A flow-ból a szoros időkeret rántott ki minket, pedig még úgy „táncoltunk” volna tovább.

Benkő Brigitta

Business coach, EMCC (Európai Mentoring és Coaching Szövetség) tag, Magyarországi Coach-Szervezetek Szövetsége tag, Self -coaching francia nagykövete A coaching ülések alatt az ügyfél-, megoldás- és eredményközpontúságot tartom szem előtt. Hiszek az emberek elkötelezettségének hozzáadott értékében, a csapat erejében, és az élethosszig tartó tanulásban. Célom a coachingot minél több ember számára elérhetővé tenni www.coaching-ball.com Vezetői, sales és karrier coaching szolgáltatásaim hátszelét több, mint 10 éves multinacionális kereskedelmi vállalatoknál szerzett vezetői tapasztalatom adja.

Lépj velünk kapcsolatba!