A magyar munkavállalók nehezen uralkodnak az érzelmeiken – Kutatás

Életkortól függetlenül alacsony a magyar munkavállalók érzelmi kontrollja és határtartás-képessége – derült ki a Selfmapping HR szoftver legújabb kutatásából. Ennek következményeként nehezen uralkodunk az érzelmeinken és túlvállaljuk magunkat, melynek gyakran kiégés és felmondás a következménye.

A magyarok érzelmi kontrollja és határtartás-képessége életkortól függetlenül alacsony – derült ki a Selfmapping HR szoftver legújabb kutatásából. A szoftver a 20 és 60 év közötti magyar munkavállalók kompetenciáit vizsgálta és arra a meglepő eredményre jutott, hogy vannak faktorok, amelyekben életkortól függetlenül igen gyengék a magyarok. A Selfmapping 1 és 6 közötti skálán méri az egyes kompetenciákat, ahol a „megfelelő” érték 4,00-tól 4,99-ig terjed. Minden vizsgált generáció a meglehetősen alacsony 3,2 és 4,0 közötti pontszámot kapta az érzelmi kontroll képességére, de még ennél is rosszabbul teljesítettek a tesztalanyok a határtartás képességét illetően: a 3,8-as átlagérték volt a legjobb, amit elértek, ami még a „megfelelő” kategóriába sem esik bele.

Az érzelmi kontroll az a képesség, amivel felismerjük és tudatosan szabályozzuk az erős érzelmeket keltő helyzetre adott reakciónkat. Minél erősebb ez a képesség, annál kevésbé befolyásolják az érzelmeink azt, hogy az adott helyzetet hogyan éljük meg, hogyan viselkedünk vagy döntünk. Az ebben való gyengeség következménye például, hogy rágódunk a sérelmeinken, állandóan panaszkodunk vagy csak a dolgok negatív oldalát nézzük, ami időigényes, nem visz előre és még rosszul is érezzük magunkat közben. „Számos módszer létezik arra, hogy uralkodjunk az érzelmeinken, ilyen például az időkérés, amikor valamilyen ürüggyel nyerünk néhány percet, amit arra használunk fel, hogy lehiggadjunk, illetve valamilyen relaxációs technika elsajátítása is segíthet kikerülni a szorongató helyzetekből.” – mondja dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach, a Selmapping szakmai vezetője.

A Selfmapping eredményei szerint a gyenge határtartás is életkortól függetlenül jellemző a magyarokra. A határtartás az arra való törekvés, hogy világosan lássuk, mekkora a teherbírásunk, mi fér bele az időnkbe, mit tolerálunk, pontosan mi a feladatunk, felelősségünk és döntési körünk. Aki ebben gyenge, az könnyen túlterhelődik, valamint állandóan rohan és kapkod. „A határtartás kiválóan fejleszthető. A legfontosabb, hogy kérdezzünk magunktól és másoktól is: tisztázzuk, hogy az egyes feladatokat illetően meddig tart a mi felelősségünk és honnan kezdődik valaki másé. Így elérhetjük, hogy rövidebb legyen a feladatlistánk, és magunkra is marad időnk.” – mondja dr. Marik Ágnes.

A felmérés szerint vannak más faktorok is, amelyekben életkortól függetlenül gyengék a magyar munkavállalók: a döntésképességben, a proaktivitásban és a fejlesztő szemléletben sem jeleskednek. Ezek pedig tovább növelik az időnyomást és a munkamennyiséget, melynek következményeként a munkavállalók nehezen regenerálódnak és meglehetősen kiégettek. A teszt 1 500 válaszadó kompetenciáit vizsgálta, akik kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

(Forrás: Nova Communications)

Lépj velünk kapcsolatba!