coaching camp logo.png

Az akciótanulás élménye

Az akciótanulás (AT) módszertanának sokoldalúságát, színességét mutatja be idén a Coaching Camp egyik főszervezője, Bölcskei Mónika. Bár a szakember már hosszú évek óta foglalkozik AT facilitációval – sőt, annak oktatásával is -, de úgy érzi, most, a harmadjára megrendezendő Coaching Campre érett meg a helyzet arra, hogy ezt a mély, hatékony módszertani tudást megossza az érdeklődőkkel. Igazi kihívást jelent a vezetőedző számára az, hogyan tud rövid idő alatt – az ehhez a módszerhez elengedhetetlenül szükséges – magas fokú bizalmat kialakítani az ad-hoc csoporttal. Minden érdeklődőt szeretettel vár erre a bemutatóra 2015. június 18-19-én, Gárdonyban, a Coaching Campen.

coaching camp logo.pngHa elköteleződik valaki egy szakma mellett, akkor a folyamatos tanulás, fejlődés sokféle kaput nyit meg. Ilyen lehetőségként tárult ki Bölcskei Mónikának az ADHD Coaching, amelyet két évvel ezelőtt, az első Coaching Campen mutatott be. Aki ismeri a szakembert, az azt is tudja róla, hogy sok, más eszköz is van még a „tarsolyában”. Például, évekkel ezelőtt sajátította el az AT módszertanát, azóta a tréning csoportjaival is elsősorban coaching szemlélettel és akciótanulva dolgozik. Sőt, ma már számos akciótanulást irányító facilitátort is Ő képzett. Ezt a tudást hozza most be a szakember a Coaching Campre, és mutatja meg alkalmazását, ad ízelítőt hatékonyságából, és színességéből, úgy Bölcskei Mónikásan.

Most ért meg a helyzet az újfajta tudás bemutatására

„Ebben az évben action learning módszertant hozok a Campre” – kezdi Móni a bemutatkozóját. „Úgy érzem jó döntés volt nem ezzel indítani a Campet 2 évvel ezelőtt, mert egyrészt kevesebben érdeklődtek még felőle, másrészt pedig azóta rengeteg tapasztalatra tettem szert én magam is az akció tanulócsoportok facilitálása során”. Az action learning remélhetőleg már egy ismertebb elnevezés a coachok körében, viszont a vezetőedző szerint még mindig nem teljes mértékben „hullt le róla a lepel”. Bár sokan hallottak már az AT-ról, de többen talán még idegenkednek tőle. Sok coach végez kiváló munkát csoportokkal, és többen bizonyos elemeit használják is az akciótanulásnak, de Móni azt is megfigyelte, hogy bizony közülük számosan nincsenek tudatában ennek. „Ezen a workshopon szeretném bemutatni a módszertant, közelebb hozni a coachokhoz a forgatókönyvet, és megmutatni az AT sokoldalúságát, színességét és hatékonyságnövelő hatását.” Móni a Coaching Campen, a workshopján azt az élményt szeretné megosztani mindenkivel, amikor – tanulócsoportba beülve – megtapasztalja, hogy milyen az, amikor egy-egy csoportos esetfeldolgozás kapcsán „érezni lehet a pezsgést”.

Mindenki bevonódhasson a munkába, a közös élménybe

A vezetőedző ezúttal is nagyon keveset fog az akciótanulás hátteréről, elméleti oldaláról beszélni. Inkább saját élményt szeretne minden érdeklődőnek adni. „ Már most azon dolgozom, hogyan tudok magas fokú bizalmat építeni rövid idő alatt egy idegen csoporttal, hogyan tudok mindenkit bevonni a munkába, hogyan tudom a jelenlévőket többszintű tanulásban részesíteni” – sorolja a saját maga iránt megfogalmazott elvárásait. Ehhez az action learning számos, bevált elemét már átalakította, és a workshopon – ha a helyzet úgy kívánja – ismét átalakítja. „Terveim között szerepel az is, hogy az érdeklődők ne csak nekem tehessenek fel kérdéseket a módszer alkalmazásával kapcsolatban, hanem olyan szakembereknek is, akik használják a módszertant. Akik megtapasztalták annak lehetőségeit és kockázatait is. Ezzel szeretnék valós válaszokat adni azok számára, akik még nem tudják, hogy milyen elakadásokat, hogyan tudnának megoldani a szervezetben, vagy ügyfélkörükben”.

Visszajelzések ereje

A vezetőedző számára nem kérdés, hogy az akciótanulásnak a Campen a helye, hiszen kiválóan alkalmazható team coaching helyzetekben. Azonban a visszajelzésekből fog az is kiderülni, vajon megérte-e behozni a rendezvényre ezt a módszertant. „Reakcióként nem várok többet, mint amit eddig is kaptam az elmúlt évek során egy-egy tanulócsoportos ülés vagy folyamat során: megértést, tisztánlátást, lehetőségeket, jó kérdéseket, innovatív gondolatokat, erős tettvágyat, magas motivációt. Ha a visszajelzések erről fognak szólni, akkor ez azt bizonyítja, hogy jó döntést hoztam.” – zárja bemutatkozását a coach szakember.

Amikor a szervező egyben résztvevő is

„Imádok résztvevője lenni a Campnek, mert rengeteg inspirációt kapok coach társaim workshopjain.” – kezdi sorolni a résztvevőként mutatkozó előnyöket Móni. Azt, hogy magukkal ragadják a gondolatok, elsősorban arról veszi észre, hogy a másfél óra alatt összeáll benne egy új ötlet, egy új eszköz, egy új képzés. Elég speciális helyzetben van Móni, mivel szervezőként folyamatosan adódnak feladatai, ezért résztvevőként a szünetekben és az esti órákban tud leginkább a társasághoz csatlakozni. „Ilyenkor nagyon szeretem a kötetlen beszélgetéseket, mert ekkor ismerjük meg igazán egymást más szakemberekkel”. Az elmúlt években több olyan coach-csal is sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnie, akikkel utána elindult a szorosabb együttműködés – legyen szó akár egy konkrét szakmai projektről, vagy akár egy baráti kapcsolat kezdetéről. „A Coaching Camp-pel kapcsolatban az a legerősebb és visszatérően megerősödő tapasztalatom, hogy az emberek szeretnek minőség mentén kapcsolódni, szeretnek tartalommal feltölteni beszélgetéseket, szeretnek értéket mutatni másoknak, és évről-évre várják újból a júniust Gárdonyban. Ezzel én is így vagyok.„

Lépj velünk kapcsolatba!