Coach Akadémia oktatói csapata

Minőségbiztosítás a coach képzésekben

Márciusban jött a hír, hogy újabb budapesti étterem – immár a negyedik – kapta meg a Michelin-csillagot. Mindig örömmel és büszkén halljuk, amikor a kiválóságról érkeznek hírek, amikor kiderül, hogy magyar szakemberek kitartó, igényes munkával a világ élvonalába sorolódnak. A tulajdonosok és a séfek együtt sírtak-nevettek az örömtől a rangos elismerés hallatán. Hasonlóképpen éltük meg, amikor a márciusban egy több éves szakmai felkészítő folyamat után a Coach Akadémia nappali képzése megkapta az ICF-től az ACTP akkreditációt. Ez egy igen rangos elismerés a coach-képzések között, a Michelin csillagal egyenértékű. Ezzel Magyarországon már két ACTP képzés között választhatnak a coach-kompetenciáikat csiszolni kívánók.

De mit is jelent az ACTP egy coach-képzésen résztvevő számára? Az ACTP az Accredited Coach Training Program (szabad fordításban minősített coach-képzési program) rövidítése. Vagyis ezzel a minősítéssel nem egy iskolát, hanem egy képzési programot akkreditál az ICF, a világ legnagyobb, coachokat tömörítő szervezete. Az ICF megítélése alapján minden ACTP coach-képzés garancia arra, hogy a résztvevők átfogó és reflektált elméleti és gyakorlati tudást kapnak a coach-szakma professzionális nemzetközi keretrendszeréről. A képzés elvégzése után a frissen végzett coachok munkájukban demonstrálják a coach-kompetenciákat és reflektált szakmai identitással rendelkeznek, amely a coaching etikai keretrendszerén, szakmai kompetenciákon és személyes szakmai fejlődésen alapul.

Coach Akadémia oktatói csapata

A képzési programok akkreditációja mellett az ICF egyéni szinten is kínál a coachoknak minősítést. A személyes coach-akkreditáció az ICF-nél háromszintű, ACC, PCC és MCC. Az ACTP minősítéssel az ICF azt is elismeri, hogy kompetensnek találja a képzési programot arra, hogy a résztvevőket a nemzetközi mércékkel összhangban levizsgáztassák. Azaz, az ACTP képzések résztvevői, amennyiben a képzés végén sikeres vizsgát tesznek, igazolást kapnak arról, hogy PCC szinten coacholnak. Így a PCC szintű vizsga „házon belül”, magyar nyelven elérhetővé válik. Ugyanúgy, ahogy a Michelin-csillagos éttermeknél az egész értékláncot vizsgálják az alapanyag beszerzésétől a konyha minőségén át a tálalás esztétikai hatásáig (a felszolgálásnál figyelnek még arra is, hogy jobb vagy balkezes-e a vendég), a képzés minősítésénél is a teljes képzési folyamatot veszik górcső alá, és ellenőrzik félévente: hitelesen tükrözi-e a coaching szakma kompetencia kereteit és etikai kódexét, és támogatja-e a személyes tanulás hatékonyságát.

Az ACTP elismerés megköveteli a folyamatos innovációt, kísérletezést, tökéletességre törekvést. Ehhez részünkről, oktatók és tulajdonosok részéről is szükséges az állandó tanulás, fejlődés, önreflexió. Minket ez a mérföldkő tovább ösztönöz arra, hogy hallgatóinkkal és partnereinkkel együtt tanuljunk, fejlődjünk, inspiráljunk és inspirálódjunk.

A kilencven év körüli japán Jiro három Michelin-csillagos étterme egy metróállomásnál van Tokióban. Kilencéves kora óta készíti a sushit. Szenvedéllyel! Megkérdezték, miért nem vonul már vissza, s adja át az üzletet ötvenen túli fiának. „Még keresem a tökéletes sushit…” – válaszolta.

A Coach Akadémia csapata

Lépj velünk kapcsolatba!