coaching cam.png

Mérni az autoritást, felelősséget, ön/bizalmat

Egy, a coachingot segítő eszköz használatáról, és ezáltal saját magunkról is még sokkal többet tudunk meg Erős Ila és Szobonya László vezetőedzői párosától. A harmadik Coaching Campen, amelyet 2015. június 18-19-én rendezünk meg, nemcsak coaching irányzatok képviselői mutatkoznak be és hozzák magukkal a „szerszámosládájukat”, hanem azok szervezeti működésével is megismerkedhetnek a résztvevők.

coaching cam.pngErős Ila mindegyik Coaching Campen ott volt. Tavaly résztvevőként lehetett vele találkozni, az azelőtti évben pedig a vezetőedzői programjára gyűltek össze jó páran. Még ma is nagyon sokan emlékeznek erre a bemutatóra.

Az elmúlt évek jelenléte

„Szeretném a jelenlétemmel megtámogatni ezt az eseményt, mert fontos kezdeményezésnek tartom a különböző irányzatú és személyiségű coachok párbeszédét.” – állítja a szakember. Saját bevallása szerint mindig nagyon élvezetes volt a program, amelyen ő személy szerint is sokat tanult. „Az én személyes hasznom ebből a rendezvény-sorozatból a tájékozódás és a kapcsolatok.”

Kérdőívvel segített munka bemutatása

Idén ismét vezetőedzőként, ezúttal párban, Szobonya Lászlóval tartanak egy workshopot. „Laci is, én is hívei vagyunk az autoritást, felelősséget, önbizalmat, mások iránti bizalmat és a hatóerőhöz való viszonyt mérő kérdőív alkalmazásának, és ennek szépségét és hasznát szeretném megosztani másokkal is.” Ila a kérdőív fő gazdájaként elöljáróban mesélt nekünk erről az eszközről. Ez inkább egyfajta térkép, amely interaktív megközelítésben méri fel a személyes jellemzőket, mint az érzelmi intelligencia, a stressz vagy a kreativitás. Azért is beszélhetünk inkább térképről, mert míg a tesztek értékelnek, addig a profilok, vagy térképek úgy határozzák meg a jelenlegi pozíciót, hogy egyben a fejlődés szempontjából bemutatják az erősségeket és a kihívásokat. Azért éppen Lászlót választotta maga mellé a szakember, mert a szervezeti munkában – Ila szerint – ő a legizgalmasabb alkalmazója, és egyben kreatív alakítója is az eszköznek. A szervezeti fejlesztés terén is sokféle felhasználásról beszélt a két szakember. Az önismeret fejlesztésén keresztül utat mutat a vezetőknek a motiválás hogyanjának megtalálásában, és belső erőforrásokat tár fel. Segít a csapatépítésnél a megfelelő cselekvési erő megteremtésében, és ad a „bűvös” hatóerő kialakulásának egyfajta, szisztematikus megközelítést. Ila azt is ígéri annak, aki eljön a műhelyre, és szeretné megismerni a kérdőívet, hogy lehetőséget fog kapni, és később kitöltheti, majd egyeztetett időpontban visszajelzést kap.

Tisztázó beszélgetés ígérete

Bár a konkrét program, és a szerepek még alakulnak, de amit biztos bemutatnak az, hogy mi is az autoritás, a felelősség, a bizalom másokban és magunkban. László pedig – Ila segítségével – az eszköz szervezeti alkalmazását ismerteti. A vezetőedzők inspiráló beszélgetéseket várnak a témában: az autoritásról és a felelősségről. Tisztázó kérdésekre számítanak, illetve azt is szeretnék, ha kifejezett igény jelenne meg arra, hogy többet tudjanak erről a témáról.

Power – Hatóerő

A Hatóerő az az energia, ami akkor jön létre, amikor két vagy több személy autoritásukra alapozva, felelősen cselekszenek.

A Hatóerő minden esetben személyes, azaz mindig van birtokosa.

A Hatóerő elszigetelt helyzetben nem mutatkozik meg, és nem érzékelhető.

A Hatóerő szociális. Ha a tagok kölcsönösen felismerik, hogy mindenkinek van hatóereje (van autoritása és felelőssége), az minden közösségben hatalmas lehetőségeket nyit meg.

A hatóerő felszabadítása nem csak autoritás, hogy azt tegyük, amit akarunk, hanem felelősség is, hogy a helyes cselekedetet válasszuk.

Az autoritás (lét) és a felelősség (változás) dinamikus kölcsönhatása hozza létre a hatóerőt.

Lépj velünk kapcsolatba!