coaching camp logo.png

,,… mondjuk úgy, mintha az valami más lenne…”

coaching camp logo.pngMaga, a vezetőedző is egy metaforával, “éjjeli biciklizésre” hívja a workshopja résztvevőit, akik ennek a különleges nyelvi eszköznek a coaching során való használatával is megismerkedhetnek a 2015. június 18-19-én megrendezésre kerülő, harmadik Coaching Campen. A változások generálásának ezt a – magyar nyelv gazdagsága miatt különösen – jól használható eszközét mutatja be az érdeklődők számára Kovács Magdolna.

A Coaching Camp-pel Kovács Magdi úgy került kapcsolatba, hogy az egyik fő szervező hozzá járt NLP kurzusra, és nagyon megszerette – a Coaching Campen is bemutatásra kerülő – metafora használatot. Majd az is kiderült, hogy a rendezvényen sok, jelentős gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező vezetőedző osztja meg tudását, adja át tapasztalatait. Ekkor kapott kedvet az NLP-szakember ahhoz, hogy ő is vezetőedzőként vegyen részt ennek a csodás közegnek az alakításában, amely „egy hely, ahol találkozni és beszélgetni lehet olyan aktív szakmabeliekkel, akik motiváltak a fejlődésre”.

Briliáns technika brutálisan rosszul használva?

A metafora-használat nagyon lényeges technika, hiszen nap mint nap használjuk ezt az eszközt változások generálására, így coachingra is. A szakember megfogalmazása szerint „a metafora a beszéd egyik olyan formája, ahol úgy mondunk valamit, mintha az valami más lenne”. Magdi szerint a metafora szó irodalmilag azt jelenti, hogy „átvinni”. A metafora „átviszi”, azaz transzferálja az üzenetet az egyik embertől a másik emberhez. „Fontosnak tartom azon ismeretek megosztását és negatív példák ismertetését is, hogyan lehet brutálisan rosszul használni ezt a briliáns eszközt”- határozta meg a műhelymunkájának az egyik súlypontját a szakember.

Biciklitúra

„Einstein legjobb ötletei – saját bevallása szerint – biciklizés közben jutottak eszébe. Állítólag, a relativitás elmélete is egy éjszakai biciklitúra alkalmával született, amikor is tekerés közben egyszer csak tudatosult benne, hogy a bicikli fényszórójának fénye az ő sebességétől függetlenül azonos marad… „ Ezzel a metaforával élve hívja Kovács Magdolna a résztvevőket egy speciális „bicikli túrára”. A cél az, hogy minél többen megismerhessék a metafora-generálás alaplépéseit, és felfedezzék a különbséget például a tartalmi tanácsadás és a szerkezeti vezetés között. A vezetőedző azt szeretné elérni, hogy a résztvevők felfedezhessék, hogy a rendszerszemlélet a coachinghoz, a szerkezeti vezetéshez, és akár a tanácsadáshoz is alkalmazható, „tiszta eszköz”. A harmadik Coaching Camp-től pedig résztvevőként Kovács Magdolna azt várja – az új ismeretek, tapasztalatok megszerzése mellett -, hogy jobban megismerhessen egy olyan közösséget, amelynek a tagjai „magukat folyamatosan fejlesztve segítenek másokon.”

Lépj velünk kapcsolatba!