Bölcsész, pszichológus, coach és szupervizor egy személyben: Petrauskiené Turai Léda, MCC a Coaching Camp-en

coaching camp logo.pngA coaching-szakma fejlődése elválaszthatatlan a coachok személyes fejlesztésétől. Objektív minőségi elvárásoknak kell megfelelniük, egyre inkább elvárt tőlük, hogy akkreditációt szerezzenek a fejlesztéssel foglalkozók, ha hosszú távon a szakma kiválóságai között szeretnének maradni. Éppen ezért üdvözöltük a Coaching Camp vezetőedzői között nagy örömmel – és nem kevesebb szeretettel – Petrauskiené Turai Lédát, aki jelentős nemzetközi, illetve hazai szakmai tevékenységet végez azért, hogy a coaching egyre elismertebb és az egységes sztenderdeknek is megfelelő szakterületté váljon.

Tavaly, az első Coaching Campre azért jelentkezett Léda – akkor még csupán résztvevőként -, mert hajtotta a saját kíváncsisága. Litvániában, ahol él, már évek óta kétszer, télen és nyáron is szerveznek hasonló rendezvényeket, amelyek remek lehetőséget nyújtanak a közös elmélkedésre, szórakozásra és egymás közvetlenebb megismerésére.

„Gondoltam, szívesen megismerném közelebbről a magyar coachok világát is” – meséli a szakember. Már csak azért is érdekes volt ez a coach „tábor” a számára, mert sok hazai szakembert a hangjáról – az ACC vizsgák audio felvételeiről- „ismert”, és szeretett volna a hangokhoz arcokat is társítani.

Ottlétekor az egyik főszervező, Bölcskei Mónika kérte fel őt arra, hogy idén már vezetőedzőként vegyen részt a második Coaching Campen. „Hamar beleegyeztem, és ezután visszakozni már nem lehetett.” – említi tréfásan a szakember az elköteleződésének a történetét. Ebben az évben a család nyári szabadságát a Coaching Camp időpontjához igazították, ami nem jelentett jelentős akadályt, mivel eddig is június végén, vagy július elején jártak haza az itthoniakat meglátogatni.

A tavalyi rendezvény teljességgel beváltotta Léda reményeit. Mivel – az általa eddig megszokottaktól eltérően – sem szervezői, sem előadói szerepet nem kellett betöltenie, nagyon jó alkalom volt a számára ez az időszak a lazításra és a különböző előadásokon való részvételre. „Jó volt elbeszélgetni ismerősökkel és ismeretlenekkel”- ahogy a szakember most is visszaemlékszik a tavalyi élményre. Olyannyira gyümölcsöző volt a kapcsolatépítés, hogy például azzal a résztvevő társával, akivel a nyelvi coaching workshopon egy feladat kapcsán beszélgetett, és akivel akkor Litvániára terelődött a szó, a véletlennek köszönhetően egy hónappal később Villniuszban folytatták a diskurzust. Egyébként a szakemberre egyébként is jellemző ez a nyitottság. Ő az a külföldön sikeressé vált magyar, aki minding szívesen találkozik odalátogató hazaiakkal, és nagy örömmel vezeti őket végig a városon, mutatja meg nekik a látványosságokat.

Ebben az évben Léda olyan bemutatkozó programot gondolt ki, amelyen keresztül mind a magán-, mind a szakember láthatóvá válik. Bemutatja mindenekelőtt saját magát, érdeklődését, tapasztalatát és a megosztás örömét. A rendezvényre Léda elhozza magával a „coaching- barát” családját is. A vezetőedzőnek ugyanis fontos, hogy ott legyenek vele a gyermekei is, és ezáltal nem kell választania a család és a munka között.  „Gyakran viszem magammal a gyerekeimet vagy a teljes családot,- meséli a szakember-, ha csak tehetem, és ha az nem zavarja a munkámat. A gyerekeim pár hónapos koruk óta repülnek velem mindenhova, amikor tehetjük. Amíg kicsik voltak, mindig szerveztem felügyeletet melléjük, mostanában már önállóan is elvannak, amíg dolgozom. A közellétük nagyon sokat jelent nekem. ”A közös műhelymunkától pedig a szakember a következőket várja: „Szeretnék a workshopom résztvevőivel együtt egy olyan teret létrehozni, amelyben őszinte kíváncsisággal fordulunk a megteremtett valóságunk feltérképezéséhez, a tudatosan és tudattalanul ,,megírt” élettörténetünk megismeréséhez, hogy megértsük, hogyan váltunk azokká, akik ma vagyunk, ki szunnyad bennünk, és hogyan alkossuk meg azt a történetet, amelyben egy hozzánk közelebb álló énünk kelhet életre. Bölcsész, pszichológus, coach és szupervizori ismereteimet ötvöztem egy kétnapos workshopba, amiből Gárdonyban egy ízelítőt adok.”Résztvevőként Léda vágya idén is ugyanaz, ami tavaly volt. Szeretne a két nap alatt megismerkedni minél több coach-csal, és „elgondolkodtató párbeszédeket folytatni, keveset aludni, és az energiát megdöbbentő felismerésekből pótolni” – zárja rövid bemutatkozó anyagát a vezetőedző.

Lépj velünk kapcsolatba!