Daniel Meier: A coach hajónaplója Személyes munkakönyv coachok számára – Könyvajánló

Kezdő coachként fontosnak tartom a tapasztalatból merített tudást, amiből megismerhetem a fejlődési lehetőségeimet és saját erősségeimet, amire tovább építhetem a személyes fejlődésemet. Sokféle ember van és sokféle tanulási módszer. Nekem eddig az események, történések, belső folyamatok elemzése bizonyult a leghasznosabbnak. Akár többször is visszatérek gondolatban ugyanoda, és akkor engedem el a témát, ha már látom a tanulságokat, és van hova továbblépnem. Ha ezt ráadásul írásban is megtehetem, akkor különösen letisztult képet kaphatok.

Hat coaching ülésen vagyok túl, és ebből az első négy azt hiszem még nagyon távol volt az elvárható coaching folyamattól. Talán inkább olyan beszélgetésnek nevezném őket, amibe coaching elemeket sikerült belevinni, de mindenképp eredményesek voltak. A Hajónaplót ebben a tanulási folyamatban kaptam meg, és már a negyedik ülésre úgy készültem, hogy használtam.

Amikor utólag leírtam az első tapasztalataimat, megdöbbenéssel tapasztaltam a kérdések energizáló hatását. Mit csináltál a legjobban? A másik fél miből veszi észre, hogy hasznos volt? – és sorolhatnám a változatosabbnál változatosabb kérdéseket, amelyek mind arra irányulnak, hogy miből láttad, hogy sikeres voltál – legalább valamiben. Már az a feltételezés is, hogy minden helyzetben kell, hogy legyen sikerélményed, annyira átlendít azon a ponton, hogy ezt most talán jobb lett volna másképp csinálni. Mert arra ösztönöz, hogy legközelebb jobb legyen, mert most is volt, ami működött, és akkor legközelebb, ha csak egy kicsit teszel hozzá, akkor még jobb lehetsz. Ebből merítek erőt, ez inspiráló forrás számomra.

A Hajónapló tulajdonképp a klasszikus értelemben vett napló is. Lehetőséget biztosít számomra, hogy újra lejátsszam magamban az ülés részleteit, és mivel ez egy brief coachingra épülő visszatekintés, az erősségeidet emeled ki és azokat mélyíted el. Tudatosítod, majd véreddé teszed, amire bátran számíthatsz. Akár a coachingon kívül is.

Ugyanakkor arra is ráirányíthatja a figyelmedet, hogy mit lehetett volna még tenni, milyen potenciális lehetőséget szalasztottál esetleg el. Azt az élményt adhatja meg, amikor például ráébredsz: Hoppá, itt azt említette, hogy „magabiztossá válni”, ezt milyen jó lett volna skálázni a célon kívül!

A könyvben szereplő idézetek olyan bölcsességek, melyek arra emlékeztetnek, hogy mi a coach valódi szerepe a folyamatban, mit tartsak szem előtt, mert annak igenis hatása van. Ettől bölcsesség. A Napló adja a keretet, hogy magad is hasonló bölcsességhez juthass el. A saját tapasztalati utad bölcsességéig. A Hajónapló változó kérdéseivel, gondolatébresztő írásaival, idézeteivel az önreflexiót mindig egy kicsit másképp tudod megélni. Új perspektívát kaphatsz hozzá, amitől inspiráló helyzetet teremtesz magadnak. Ahogy ülésről-ülésre papírra veted a gondolataidat, egyre jobban érzed, hogy igenis haladsz, fejlődsz, egyre jobb vagy abban, amit csinálsz és van eredménye, pozitív hatása. Hiszen ha magadon is érzed, hogy ez igenis működik, akkor tudod, hogy az ügyfélnél is működni fog.

Lépj velünk kapcsolatba!