„Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” – Interjú Vigh Józseffel

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Dr. Kopp Mária alapította (http://haromkiralyfi.hu/kik-vagyunk/), s azóta lelkes csapat dolgozik azon, hogy a magyar fiatalok és családok számára megválaszolják a párválasztással, a gyermekvállalással, vagy a családalapítással kapcsolatos kérdéseket, és támogatást adjanak a munka-magánélet egyensúlyának összehangolásával járó élethelyzetekre. A mozgalom előadásain és hétvégi rendezvényein igyekszik elérni a fiatalokat: neves pszichológusok, egyetemi szakpszichológusok tartanak előadásokat. Vigh Józsefet, a mozgalom ügyvezetőjét kérdeztük.

 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Dr. Kopp Mária alapította (http://haromkiralyfi.hu/kik-vagyunk/), s azóta lelkes csapat dolgozik azon, hogy a magyar fiatalok és családok számára megválaszolják a párválasztással, a gyermekvállalással, vagy a családalapítással kapcsolatos kérdéseket, és támogatást adjanak a munka-magánélet egyensúlyának összehangolásával járó élethelyzetekre. A mozgalom előadásain és hétvégi rendezvényein igyekszik elérni a fiatalokat: neves pszichológusok, egyetemi szakpszichológusok tartanak előadásokat. Vigh Józsefet, a mozgalom ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Magyar Coachszemle: Ön mérnök, műszaki tanár, projektmenedzser, mégis egy olyan mozgalom vezetője, mely társadalmi kérdésekkel foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba a Három királyfi, három királylány mozgalommal?

Vigh József: Három gyerekes szülőként is megszólítva éreztem magam a Kopp Mária professzor asszony által létrehozott mozgalom céljait, szemléletét tekintve. Az értékrendemben a család, a gyermekek mindig nagyon fontosak voltak eddig is. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomban végzett munkámmal tevőlegesen is szeretném segíteni a családok és a gyermekvállalás méltó elismerését.
Sajnos mostanában ezek az értékek háttérbe szorultak az anyagias, a reklámok által is gyakran sugallt hedonista szemlélettel szemben. A kis hercegben is olvasható szemléletet vallom, hogy „ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.
Kopp Mária tavaly év elején kérte, hogy koordináljam az önkéntesek munkáját – azóta sok változás történt. Őt pótolni nem lehet, de az általa elkezdett munkát, projekteket folytatjuk. Így például idén újra kiadjuk a tavaly méltán nagy sikerű hiánypótló kiadványt az APA-füzetet, amely 90 ezer példányban jut el minden gyermeket vállaló családhoz a védőnők segítségével.

MC: Mit tart legfontosabb feladatának a mozgalmon belül?

VJ: Célunk, hogy szülessenek meg a kívánt, tervezett gyermekek. A legfontosabb ehhez meggyőződésem szerint a társadalom értékrendjének formálása. Természetesen a kormány által bevezetett családokat segítő intézkedések mint például a többgyermekesek adókedvezménye is jelentős előrelépés, amit a Népesedési Kerekasztal részéről mi is javasoltunk. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy a média, a közvélemény ismerje el, értékelje jobban azon fiatalok erőfeszítéseit, akik családalapításra vállalkoznak. Fontos, hogy az első gyermek vállalása mikor valósul meg, és hogy legalább egy testvér is szülessen, hogy ne legyen magányos a már megszületett „királyfi”, vagy „királylány”.

Többféle projektet indítottunk: Család ÉS Karrier? címmel előadás-sorozatot, Családi Napokat szerveztünk, ahol neves előadók – Bagdy Emőke, Pál Ferenc, Kádár Annamária, Böjte Csaba és még sokan – szenzációs előadásokat tartottak. Ezzel szeretnénk segíteni az elköteleződést, a konfliktus-kezelést, a kommunikációt a párkapcsolatokban, és a házasságok megóvását, válások megelőzését.

MC: Mit gondol, mi a legfontosabb dolog, amit karrierjük építésében ma a fiataloknak figyelembe kell venniük?

VJ: Ez tényleg központi kérdés. A fiatalok elkezdik a karrierjük építését, és utána telnek az évek… Ha nincs komoly párkapcsolatuk egyre nehezebb lesz azt kialakítani, de újrakezdeni sem könnyű. Ha van párkapcsolatuk, de családalapításra nem gondolnak csak majd 40 felé közeledve, szintén nehéz helyzetbe kerülhetnek. Tisztában kellene lenni azokkal a biológiai, egészségügyi szempontokkal is, amelyekkel gyakran akkor szembesülnek a gyermeket vállaló 35 fölötti hölgyek, amikor speciális vizsgálatokkal találják szembe magukat.

A karrier, az anyagi biztonság mellett érdemes az életünkben oly fontos családalapításra, gyermekvállalásra is gondolni, még mielőtt túl késő lenne. Erről még sokat lehetne beszélni, de egy fontos aspektus, amit egyszer Perczel Forintos Dórától hallottam: úgy tekintsünk az életünkre, hogy ha nyugdíjas korunkból visszatekintenénk, azt mondhassuk: jól csináltuk, időben hoztuk meg a szükséges döntéseket, és nem bántunk meg semmit, ismét így csinálnánk.

MC: Milyen kihívásokat állít a mostani gazdasági környezet és életstílus?

VJ: A fiataloknak, és más generációknak is komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Persze máshol, és máskor sem volt könnyebb. A 70-es, 80-as években például könnyebb volt? Szerintem nem, csak az idő megszépíti a múltat…

Ma a sokféle értékrend, a sokféle impulzus, a felgyorsult életvitel, a technológia rendkívüli fejlődése komoly, új kihívásokat állít a társadalom és a generációk elé. Ezért is fontos az együttműködés, a konfliktus-kezelés, különböző mentális egészséget segítő tréningek, programok elindítása. Rengeteg betegség lelki eredetű, ezért lényeges megbeszélni a problémákat, nehézségeket – minden szinten –, ha lehetséges szakember, moderátor segítségével. Most dolgozunk mi is egy olyan projektben amelynek célja a mentális egészség megőrzése, prevenció az élet minél több területén.

Itt ismét Kopp Máriát idézem, aki többször elmondta, hogy a jó házasság egészségvédő faktor. Főleg a férfiaknál – egyértelműen kimutatható, hogy tovább élnek, mint azok, akik életében ez nem adatott meg. Azt is hozzá szokta tenni, hogy ezen dolgozni kell! Folyamatosan tenni mindkét félnek azért, hogy a házasság valóban jó maradhasson.

MC: Van-e eltérés nők és a férfiak között? Mennyire azonosak a lehetőségek, illetve a kihívások?

VJ: Természetesen van sok különbség, de a jelen kihívásai mindkét nem számára jelentősek, sokszor nehezen leküzdhetők. Gyakran az egyik nem a másikra úgy tekint, hogy azok problémái eltörpülnek az övéhez képest. Minden egyes embernek vannak lehetőségei, döntései, amelyek következményeit is viselnie kell. Szeretnénk segíteni a fiataloknak, de a többi generációnak is, mert az előadásaink az élet fontos dolgairól, fontos kérdésekről szólnak. A Család ÉS karrier? sorozat előadásaiban gyakran kapunk választ fiatalok, és mások számára (is) lényeges kérdésekre, csak nyitottan kell azokat hallgatni. Minden élethelyzet különböző. Egyszer egy barátom – aki hasonlóan 40-es, mint én – mondta, hogy milyen jó lett volna, ha ő ezt 20 évvel ezelőtt hallhatja. Én azt mondtam neki, hogy most is sokat lehet tanulni ezekből a történetekből, példákból, amiket az előadók megvilágítanak.

Tervezzük ezeket az előadásokat minél több ember számára hozzáférhetővé tenni. Feltenni a honlapunkra, ahonnan letölthetők, rövidített részekkel is bemutatni, hogy miről esik szó, hogy aki tanácstalan, vagy épp valamely téma, illetve cím megszólítja, részletesen is meghallgathassa az őt érdeklő előadót. A többi programunkkal együtt több, mint 30 színvonalas előadást szerveztünk az elmúlt másfél évben. Ezekből válogathat majd, akit ezek a kérdések érdekelnek.

MC: Ön hogyan tudja összeegyeztetni munkáját, karrierét és a családi életet? Milyen titkos trükkjei, személyes tapasztalatai vannak, melyeket szívesen megosztana a fiatalokkal?

VJ: Ez a legnehezebb kérdés. Senkinek sem könnyű ez szerintem. Fontos a lelki-, testi egészség, de a gyakorlatban, a hétköznapokban is megtalálni az arany középutat egyáltalán nem egyszerű. Törekszünk rá, és nagyon fontos azt megtanulni, hogy megelégedjünk azzal, hogy „ELÉG JÓ” amit csinálunk, és ahogy csináljuk. Azért is emelem ki ezt, mert fiatalon előfordul, hogy azt gondoljuk, örökké élünk – és a feleségem háziorvosként gyakran szembesít olyan esetekkel, amikor néha már fiatalon lesz valaki súlyos beteg, esetleg az onkológiai kezelések sem segítenek. Ilyenkor el lehet azon gondolkozni, hogy nekem mit is kellene másként csinálnom, hogy idejében megakadályozzam az immunrendszerem legyengülését, és az egyensúlyt keressem a munka-magánélet viszonylatában, és más viszonylatokban egyaránt. Azt hiszem, hogy nagyon sokszor pszichoszomatikus eredetű problémákkal igyekszik megküzdeni a nyugati orvostudomány, de jobb megelőzni a bajokat. Ebben a családnak, a gyerekeknek, a közösségnek, a jó hangulatú családi programoknak meghatározó jelentősége van. A közös kirándulásoknak, egy borkóstolásnak, bármilyen kikapcsolódásnak óriási a szerepe abban, hogy megőrizzük az egészségünket, és folytassuk a jövőbe vetett hittel, optimizmussal a munkát. Trükkjeim nincsenek, de azt vallom, amit Madách Imre írt: „ember, Küzdj és bízva bízzál!”

MC: Olvasóink nevében is köszönjük a válaszokat!

Lépj velünk kapcsolatba!