Felkészítő program nemzetközi ICF coach-akkreditációra (ACC)

A nemzetközi akkreditáció garancia arra, hogy az azzal rendelkező coach megfelelően képzett és tapasztalt, elkötelezett a magas színvonalú és etikus szakmai munkavégzés, valamint ügyfelei iránt. A nemzetközi akkreditáció megléte biztosítja az ügyfeleknek, hogy kockázat nélkül választhassanak coachot.

Mit jelent az ICF akkreditáció és mi az ACC szint?

A nemzetközi akkreditáció garancia arra, hogy az azzal rendelkező coach megfelelően képzett és tapasztalt, elkötelezett a magas színvonalú és etikus szakmai munkavégzés, valamint ügyfelei iránt. A nemzetközi akkreditáció megléte biztosítja az ügyfeleknek, hogy kockázat nélkül választhassanak coachot.

Mit jelent az ICF akkreditáció és mi az ACC szint?

Az ICF, azaz a Nemzetközi Coach Szövetség a világ legnagyobb, coachokat tömörítő, szakmai szervezete. Mint ilyen, jelenleg az ICF akkreditációs rendszere a világon a legismertebb és legelismertebb, coachokat minősítő rendszere. Az ICF akkreditációs rendszere jelenleg háromszintű, a coach szakmai tudásától és tapasztalatától függően szerezhető meg a nemzetközi minősítés:

●  ACC (Associate Certified Coach)
●  PCC (Professional Certified Coach)
●  MCC (Master Certified Coach)

Az ICF a közelmúltban hirdette meg, hogy a folyamatosan változó piaci igényeknek megfelelően törekszik az akkreditációs rendszerét is megújítani. Az új rendszer teljes bevezetésére 2013. januárjától lehet számítani. A program a jelenleg érvényes feltételekkel való ACC szinten való akkreditáció felkészítésére vállalkozik.

Az ICF az akkreditáció megszerzését több feltétel együttes meglétéhez köti. Az akkreditációs folyamat során a coachok tanúbizonyságot tesznek szakmai képzettségükről, tapasztalatukról, valamint arról, hogy ismerik és alkalmazzák ICF kompetenciákat és etikai elveket.

Jelentkezési feltételek:
●  60 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)
● legalább 100 óra, melyből 75 óra fizetett, legalább 8 ügyféllel szerzett coaching tapasztalat, melyet legkésőbb a vizsgára jelentkezés időpontjáig kell megszerezni (ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)
● 10 óra mentor-coaching ICF akkreditációval rendelkező coach vezetésével legalább 3 hónapra elosztva
●  2 ajánlólevél – ICF akkreditációval rendelkező coachoktól, melyből egyet a mentor-coach ad, amennyiben a program során meggyőződik a résztvevő szakmai felkészültségéről.

Vizsga:
A vizsga egy valós ügyféllel (vele egyetértésben) rögzített valós coaching ülés felvétele, mely min. 20 max. 30 perces. Jelenleg választható idegen nyelveken, többek között magyarul és angolul zajlik. A vizsga értékelési szempontjai az ICF Coaching Kompetenciák, valamint az ICF Etikai Kódexében foglaltak. Vizsgára a felkészítő program befejezésétől számított egy éven belül bármikor lehet jelentkezni.

A felkészítő program legfeljebb 9 fős kiscsoportban zajlik és két, különálló részből áll:

1. csoportos mentor-coaching: a 7 órás csoportos mentor coaching során a részvevők a következő témák elmélyült tudásával lesznek gazdagabbak. ( a sikeres akkreditációhoz szükséges, részletes gyakorlati tudnivalók, tapasztalat-átadás, az ICF Etikai Kódexe,  az ICF által elvárt 11 alapvető coaching kompetencia)
A nap folyamán lehetőség lesz a legfontosabb kompetenciákat több, kiscsoportos akvárium-coachingban gyakorolni, amely során a vezetőcoachok részéről értékelő visszajelzést kapnak a résztvevők.

A részt vevők ezt vihetik magukkal:
●  A GROW modell 30 perces, coaching folyamathoz illő, a vizsgára való felkészülés során jól használható kérdéseit magyar nyelven
●  ICF coaching kompetenciák
●  ICF Etikai kódex
●  beadásra/feltöltésre kész angol nyelvű tanrend a fent említett coachképzésekről

2. Egyéni mentor-coaching: elsősorban a vizsgára való, testreszabott felkészítést szolgálja. A csoportos mentor-coaching befejezése után minden résztvevő kiválasztja saját mentor-coachát, akivel kizárólagosan dolgozik az egyéni felkészítő coaching folyamán. A felkészítőt követő hónapok folyamán 3×1 óra telefonos vagy Skype-on keresztüli coaching ülésre kerül sor. Az ülések során a résztvevő és a  mentor coach közösen meghallgatja a rögzített felvételt (esetleg közösen vesznek részt a felvételen), majd a mentor-coach visszajelzést ad a résztvevő szakmai teljesítményéről. Tekintettel arra, hogy a szóbeli vizsga nyelve választható, a programban résztvevőknek is lehetőségük nyílik, hogy döntsenek arról, milyen nyelven szeretnék igénybe venni az egyéni mentor-coachingot (angolul vagy magyarul).
A mentor-coachok a vizsgára készülő coachnak segítenek kitölteni és feltölteni adatait, ha szükséges (tekintve, hogy a jelentkezés nyelve angol) az ICF honlapjára és mindvégig segítenek, ha az ICF-fel bármilyen – e témában – szükséges levelezésre sor kerül.
Mentor-coachok: Komócsin Laura és Barnóczki Annamária

Részletek és jelentkezési feltételek itt.

Lépj velünk kapcsolatba!