Érzem, hogy élek! Amikor egyensúlyban van a munka és a magánélet…

A harmonikus életvezetés kiemelt jelentőségű. Miért? Mert munkánk hatással van a magánéletünkre, és viszont. Igazán jó szakmai teljesítményre pedig csak azoktól lehet számítani hosszú távon, akik az élet többi területén is kiegyensúlyozottak. Megnézzük tehát az egyensúly fontosságát a vállalat szempontjából, majd pedig az egyén oldaláról. Melyek azok a technikák és vezérlevek, melyek segítségével már ma élhetőbb életet élhetünk?

Egyensúly. Egyénenként eltérő lehet, hogy mit rejt ez a fogalom, de szerencsés esetben egyrészt tudjuk, hogy számunkra mit tartalmaz, másrészt belső késztetésből törekszünk is afelé. Rengeteg szerepben éljük az életünk, és egyensúlyban akkor vagyunk, ha minden, számunkra fontos labdánk a levegőben van. Igazi zsonglőrmutatvány. Aki ebben sikeres, abból belső erő árad. Az erő forrása ugyanis az egyensúly, avagy a lelki béke. És most itt nem a kirakat-életekről beszélek. Mert ahol csak a látszat van meg, ott libben a függöny egy kisebb szél esetén is, nem csak a váratlan pillanatban.

„Abban viszont nincs semmi meglepő, ha a legerősebb és legellenállóbb ember is elszédül egy váratlan sorsfordulat következtében. A váratlan néha úgy üti főbe az embert, mint a tagló az ökröt. (…) Semmi sem olyan kegyetlen, mint az egyensúly felborulása.” (Victor Hugo)

Mindenre nem lehet felkészülni, van, hogy buknunk is kell. A legnagyobb érdemünk nem az tehát, hogy soha nem bukunk el, hanem az, ha minden bukás után felállunk. Ráadásul többek leszünk, ha tanulunk is belőle, és levonjuk a tapasztalatokat! Mert az életünk változásai előrevisznek!

Változunk, változtatunk, egyensúlyozunk, igénylünk, és elvárunk, de vissza is adunk. Sokszor busásan. A munkavállalók számára például gyakran ösztönzőleg hat, ha lehetőséget kapnak arra, hogy saját maguk osszák be munkaidejüket. A statisztikák szerint egyre nagyobb erre az igény munkavállalói oldalról, tehát aki munkáltatóként ezt megadja a dolgozóinak, az nem csak pihent munkaerővel találkozik másnap is (hosszú távon jobb hatékonyságot biztosítva ezáltal), de a megtartó ereje, motiváló hatása is magasabb egy ilyen cégnek.

És miért éri meg a vállalatnak? Milyen jelei és hozadéka van az egyén harmonikus működésének a vállalat szempontjából a betegállományban töltött időn kívül? 

  • Eredményesség
  • A kényelmes időbeosztással járó kevesebb stressz
  • Éberség – ami csökkenti a balesetveszély kockázatát
  • Kreativitás
  • Helyes döntések meghozatala
  • Hatékony konfliktuskezelés
  • Koncentrált munkavégzés, valódi jelen-lét
  • Elvárt vagy annál jobb teljesítmény

Az erőnk forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem lassúság vagy álmatagság, esetleg nemtörődömség! Békében élni annyit jelent, hogy szövetséget kötünk az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnánk ellenük!

Egy munkavállalók körében végzett nemzetközi kutatás eredményei szerint „a szabadon felhasználható idő, a rugalmas időbeosztás sarkall a legjobb teljesítményre. Emellett a másik fontos tényező a nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot, ami egyrészről a szabadidős tevékenységekből táplálkozik, másrészt a munkahelyi légkör adja meg.” A vállalat versenyképességét pedig nagy százalékban a dolgozói teljesítmény határozza meg. Annak tehát, aki előkelő helyet szeretne elfoglalni a versenyben, érdemes ezt a HR stratégiát a vállalata zászlajára tűznie.

Másrészről mindnyájan sokat tehetünk azért, hogy élhetőbb éltet éljünk. A kulcs a tudatos hozzáállásban rejlik.

Néhány időgazdálkodási tipp és alapelv az egyensúly megteremtéséhez és fenntartásához:

  1. Tervezze az életét, ne csak sodródjon!
  2. A megtervezett napirendnek legyen része a családra fordított idő is! Bátran írja be a gyerekei fellépését a naptárba, és legyen is ott!
  3. Jelen-lét. Tartsa erejét és figyelmét a jelenben! Amikor épp csinál valamit, legyen benne teljesen. Vagyis a munkahelyén ne bosszantsa magát otthoni ügyekkel, akkor koncentráljon teljesen a benti feladatokra. Ha elindul haza, akkor előtte „tegye le” a napot; hazaérve pedig élje meg a családi szerepeit!
  4. A tömeggel ellentétesen mozogjon! Értem ez alatt azt, hogy próbálja az elintéznivalókat és az utazásait akkorra időzíteni, amikor mások nem, vagy csak kevesen teszik!
  5. Tömbösítse a feladataidat!
  6. Legyen kreatív és rugalmas, mert hiába tervez, nem láthat minden körülményt előre. Nem egy laboratóriumban élünk, ezért mindig adódhatnak váratlan helyzetek! A lényeg, hogy fókuszáljon a célra, de közben lássa meg az oda vezető úton kínálkozó lehetőségeket, és éljen is velük!
  7. Tudjon, és merjen segítséget kérni, illetve elfogadni!
  8. Legyen aktív résztvevője a szabályok meghatározásának, és tartsa a határait! A hatékony időgazdálkodással felszabadult időt használja befektetésként, és életminősége javítására fordítsa!

Coachként nagyon szeretem, és egyensúly témában hozzám forduló ügyfeleknél szívesen használom a ház-rajzot, mint eszközt. Jó alap arra, hogy ránézzünk, most hol tart, és hogyan szeretne valójában élni. Pillanatok alatt kiderül, mi jó, és minek éget a hiánya; min kellene változtatni, ahhoz hogy egyensúlyban legyen. Összeegyeztethetők a magánélet és a karrier céljai? Ha így nem, hogyan igen?

Ráadásul a coachingban azt is nagyon szeretem, hogy egyrészt mindenkinek a saját céljait sikerül meghatároznia, másrészt azon az úton haladhat, amin szívesen megy, és ezáltal olyannyira testhezálló, hogy már várja, hogy indulhasson.

Meghatározó olvasmány volt számomra Timothy Ferriss 4 órás munkahét című könyve. Sok benne a szélsőség és a túlzás (már-már etikátlan magatartás, amivel nem szeretnék, és nem is fogok azonosulni), de tartalmaz rengeteg felszabadító gondolatot, amik számomra hasznosak voltak. Közülük az egyik, hogy már most azt az életet éljük, amit szeretnénk, ne a nyugdíjas évekre tervezzünk!

Aki tervez, és dédelgeti magában a vágyakat; kellő figyelmet szentel nekik, az el is éri, amit akar. 

Osztom azt a véleményt, miszerint a munka csak egy része az életünknek. Ráadásul az ottani teljesítmény erősen függhet a munkán kívüli élettől: a pihenésre és a családra fordított idő, valamint figyelem arányától és minőségétől. 

Dolgoztam olyan emberrel, aki szerette a munkáját, de magánélete érdemben nem volt, így lassanként a munkahelyi sikerek töltötték be a párkapcsolat hiánya okozta űrt. Viszont egy idő után a pótcselekvések nem tudnak annyi örömet hozni, hogy kiegyensúlyozott legyen, így borult az egész szerkezet.

Harmónia, feltöltődés, egyensúly, jóllét, tartalmas élet, minőségi idő, önmegvalósítás, teljes élet, az élet maga és még folytathatnám. Szavak.  Megtöltve tartalommal. 

Papp Eszter
Független Business Coach

Értő figyelemmel, hatékony kérdezéstechnikával és erőszakmentes kommunikációval, asszertív módon dolgozom, a megoldásokra fókuszálva. Több mint 15 éves kommunikációs és középvezetői tapasztalattal rendelkezem, illetve az elmúlt három évben egyéni és csoport coaching folyamatokban dolgoztam.
Coaching témák, amikkel a leggyakrabban fordulnak hozzám: munka-magánélet egyensúlya, idő- és energiagazdálkodás; a hatékonyság maximalizálása harmonikus egyéni- és csapatműködés mellett; érdekképviselet (asszertivitás); kommunikáció (nemet mondás, határok kijelölése és megtartása, előrevivő tárgyalás, erőszakmentesség, kérdezéstechnika); személyes márka (hitelesség, láthatóság, bizalom); érzelmi intelligencia, valamint vezetői kihívások – delegálás, motiválás, megtartás, számonkérés, visszajelzés.
Ügyfeleim szerint erősségem, hogy gyorsan védett közeget tudok kialakítani, amiben szívesen megnyílnak, így őszinteségen alapuló valódi munka folyhat. Valamint, hogy komfortzónájukon belül is eredményesen és valódi megoldásokkal dolgozunk, ezért belső késztetést éreznek a változásra: lelkesen és motiváltan haladnak a kitűzött cél felé.

Lépj velünk kapcsolatba!