A coach is ember…

Január közepén gratulálhattunk Bánhidi Brigittának, aki az ICF Magyar Tagozatának pályázatán elnyerte az ’Év Coacha 2012’ díjat, azóta pedig az ACC minősítést is megszerezte. Munkájáról, szakmai történetéről és a pályázatról kérdeztük őt.

MC: A beszélgetésünk apropója, hogy 2012-ben elnyerted az ICF által alapított Év Coacha díjat. Mesélnél magadról néhány szót az olvasóknak?

Január közepén gratulálhattunk Bánhidi Brigittának, aki az ICF Magyar Tagozatának pályázatán elnyerte az ’Év Coacha 2012’ díjat, azóta pedig az ACC minősítést is megszerezte. Munkájáról, szakmai történetéről és a pályázatról kérdeztük őt.

MC: A beszélgetésünk apropója, hogy 2012-ben elnyerted az ICF által alapított Év Coacha díjat. Mesélnél magadról néhány szót az olvasóknak?

BB: Közgazdász végzettséggel kezdtem el a bankszektorban dolgozni és kiegészítő jogi tanulmányokat is folytattam. Realista, logikus gondolkodású embernek tartom magam. 2002-ben volt lehetőségem, hogy elvégezzek egy belső képzést az akkori munkahelyemen: ekkor ismerkedtem meg a coaching szemléletű vezetéssel. 2005-től középvezetőként dolgoztam egészen 2008 közepéig, amikor is megszületett az első gyermekem. Ezzel párhuzamosan egyre többször talált meg engem a coaching. A jeleket észrevéve a BCA coach-képzését végeztem el, ahol a rendszerezett, ugyanakkor nagyon sokszínű tudásmegosztás tetszett legjobban. Azután megérkezett a második gyermekem, én pedig ellenállhatatlan motivációt éreztem, hogy még jobban elmélyedjek a coaching világában. Ekkor született meg vezetőfejlesztés témájú honlapom is.
MC: Mennyire volt nehéz fiatal nőként, anyaként ügyfelet szerezned?
BB: Az első beszélgetőpartnerem ajánlásra érkezett, és ez azóta sem változott.
MC: Az előbb azt említetted, hogy rendszerekben gondolkodó közgazdász vagy. Milyen coach vagy?
BB: Én hatékonyan szeretek dolgozni. A coachingban viszont elég nehéz meghatározni, hogy mikor mi az. Leginkább az ügyfél dönti el, hogy merre megyünk és ítéli meg utólag, hogy mennyire voltunk sikeresek. Ehhez a coachnak teret, időt és megértő füleket kell biztosítania. Azt gondolom, hogy az anyaság engem is érettebbé, lágyabbá tett, s most a két szemléletet (rendszerezettség és rugalmas türelem) jól tudom ötvözni. A coaching és az anyaság kiegészítik, felerősítik egymást. A megértés, az elfogadás, a segítés és a másikban való hit csak erősödött bennem. A fejemben rendszerek vannak, de most már tudatosan tudok váltani a két véglet között: a racionalitás, logika és az érzelmek, intuíciók világa között.
MC: Hogyan jutott eszedbe, hogy indulsz az ICF által kiírt pályázaton?
BB: Volt tavaly egy olyan folyamatom, amiben nagyon sok minden történt és amire igazán büszke voltam. Az adott coaching „hőse” a lezáró ülésen a köszönet mellett azt is megfogalmazta, hogy mennyit tanult, miben működik jobban, mióta együtt dolgozunk. Megkértem, hogy írja le a tapasztalatait, egyrészt saját magának, másrészt, ha hozzájárul, azért, hogy mások is okulhassanak belőle. Számomra is rendkívül tanulságos volt elolvasni a beszámolóját, a pályázathoz ezt egészítettem ki szakmai vonatkozású részletekkel. 
MC: A szakmában kis felbolydulás követte a hírt, hogy az ICF a közönségdíjat meghirdette, mégsem adta ki. Mit gondolsz erről?
BB: Azt láttam, hogy olyan helyzettel szembesült a szervezet, amire nem volt felkészülve. Mindez nem befolyásolja az örömömet, mert a saját pályázatom értékét a helyén érzem.
MC: Milyennek látod ma a coachok helyzetét, szakmai kapcsolatát?
BB: Én úgy látom, hogy fejletlen még az országban a coaching-kultúra, a piac nincs kellőképp edukálva. Kevés a megbízók, vezetők tapasztalata és a fizetőképes kereslet sem határtalan. Mindez természetesen nehezíti a szakma helyzetét, ami ambivalens érzéseket szül, hiszen a coach is ember. Hirtelen lettünk sokan a piacon, éles a versenyhelyzet. Mégis azt gondolom, hogy a szakmán belül nem tartanunk kellene egymástól. Annyira különbözőek vagyunk és olyan sokféle háttérrel váltunk coachcsá, használjuk ki inkább ennek előnyeit. Én fontosnak tartom a tudásmegosztást és egymás támogatását.
MC: Hogyan viszonyult a szakma a sikeredhez? 
BB: Sokan gratuláltak, együtt örültek velem. A külső visszaigazolás megerősített abban, hogy jó úton járok. 
MC: A díj után mik a további terveid?
BB: Fontos számomra a minőség és a nemzetközi szintű megfelelés, ezért letettem az ICF ACC (Associate Certified Coach) szintű vizsgáját is. Így, a cím birtokosaként most egy ideig megyek tovább az eddigi úton. Anya vagyok, a gyermekeim mellett van a helyem, de ezzel párhuzamosan tudok tanulni és a coachinggal is foglalkozni. Az eddigi tapasztalataim, az önismereti utam, az ember- és társadalomismeret koncentrált tanulási folyamattá sűrűsödik, én pedig szintetizálok.
MC: További sikereket kívánunk a pályádon! Köszönjük válaszaidat.
 
Az interjúhoz kötődően Segal Péter ACC , az ICF Magyar Tagozatának elnöke adott írásos állásfoglalást a pályázati döntéssel kapcsolatban:
„Az ICF Magyar Tagozata 2012-ben második alkalommal hirdette meg az "Év Coacha" Közönségdíját.
A pályázat lényegi feltétele volt a pályázatra benevezett esettanulmányok szerzőinek anonimitása, mely elv sérült azzal, hogy többen a közösségi média csatornáin kérték ismerőseiket szavazzanak egy bizonyos számú esettanulmányra, mert az az övék vagy ismerősüké. A fentiekre tekintettel az ICF Magyar Tagozat Elnöksége a fair play jegyében egyhangúan úgy döntött, hogy nem ad ki Közönségdíjat.”
 

Lépj velünk kapcsolatba!