wellness-coaching.jpg

Családi wellness coaching avagy több mint személyi edzés

Létezik egy szakma, ahol az üzleti jártasság legjobb barátja a coaching, ahol a szakmai tudás csak az ifjú fa törzse, de a lombkorona szélessége, a fa nagysága, láthatósága és jelentősége a kreativitásból és naprakészségből táplálkozik. Ez a szakma a személyi edzés és minden olyan rokon szakma, mely erre épül.

A sporthoz kapcsolódó coaching munka az egyik legátfogóbb és legkülönlegesebb, hiszen nemcsak befelé operál, hanem a fizikai testet is építi. A családi wellness coaching programok, melyek speciálisan in-home személyi edzésre alapulnak, egy-egy családtag átváltozott életstílusát segítik a lehető leghatékonyabban és leggördülékenyebben a családi életbe adaptálni. A cél a családot sikeres csapattá építeni – ahol az erős, hatékony csapat munka több szinten is láthatóvá válik -, illetve a választott fitnesz cél mihamarabbi elérése. Adott személy formálódó napirendje és étrendje ugyanis jelentősen kihat a családra és sok sok konfliktus forrást rejt magában.

A csapatként nem erős családok szabotálhatják is a fitnesz célokat. A nem támogató szellemű családokban egy egyszerű cél, mint pl a fogyás könnyen válhat lehetetlen kihívássá. Nem mindenki elfogadó egy új fajta életszemlélettel, ahogy egy szokatlan vacsora is tolerálhatatlan dolog lehet egy fáradtan haza érkező férjnek. A felmerülő megoldandó konfliktus helyzetek száma az in-home wellness programokban végtelen.

A program vázát a személyi edzés adja tehát, melynek ebben a formában az a sajátossága, hogy nem egy edzőteremben zajlik, hanem egy-egy otthonban. Minimalista eszköztár, kiemelten kreatív edzőprogram, sajátos környezet és sok sok személyes, intim információ áll a munka középpontjában.

A wellness coaching tehát egy újabb szintre kerül ebben a kontextusban és irányokat vált. Kiegészül, átfed és táplálkozik is a vállalati coaching egyes részeivel. Gyakorlatilag csapatépítés ötvöződik az edzői motivációs módszerekkel, illetve mindez kiegészül speciális coaching folyamatokkal. A coaching eszköztár ugyanakkor extrém módon összefonódik a szakmaisággal, olyannyira, hogy folyamatokat és módszereket kell definiálni, megalkotni. A családi wellness coaching tipikus különlegessége azonban mégis az, hogy a családot csapatként értelmezi és e szerint fejleszti tagjait a közös munka során.

A módszer a következő fontos stádiumokra fókuszál:

–      A csapattagok bizalmának megerősítése egymás felé

–      Konfliktusok konstruktív kezelése

–      Elköteleződés a közös cél felé

–      Felelősségvállalás

–      A figyelem fenntartása a kitűzött eredményre

A coaching munka két vonulata- a csapatépítés és az edzői munkára épülő iránymutatás- egyszerre kell, hogy jelen legyen és támogassa egymást. Ez az új szellemű wellness szolgáltatás gyakorlatilag önmagát alkotta meg, hiszen automatikusan következik az in-home edzésekből.

A családi wellness coaching módszerét nemzetközi környezetben, teljesen eltérő kulturális hátterű családokban alkalmaztam ez idáig igen nagy sikerességgel és szép eredményekkel. Hosszútávú céljaim között szerepel a program hazai bemutatása és alkalmazása, hiszen a fitnesz célok elérésének tipikus akadálya az idő hiány, mely problémára az in-home coaching tökéletes megoldás.

Csurgó Krisztina

Lépj velünk kapcsolatba!