Happy Dubai. Minisztérium a boldogságért. Jól hangzik, ugye? Akkor van egy jó hirem, hiszen ez például Dubaiban már nem csak egy romantikus álom. Márpedig ha vannak élvonalbeli kezdeményezők, kell, hogy legyenek majd lassú felzárkózók is!

A Ministry of State for Happiness élére 2016 februárjában kinevezett felelős miniszter legfontosabb szerepe, hogy úgy hangoljon össze minden kormányzati tervet, programot és szabályzatot, hogy a végeredmény egy boldogabb közösség legyen. Miután 2017-ben a kormányzat egy újabb panelt adott hozzá a minisztérium feladatkörébe tartozó projektekhez, H. E. Ohood Al Roumi ettől kezdve már a Wellbeing-ért felelős miniszter is.

A hölgy egyébként az első arab nemzetiségű tagja a Global Entrepreneurship Council (GEC) nevű szervezetnek, ahol a cél, hogy innovativ megoldások születhessenek meg globális problémák kezelésére.

A boldogságért és pozitivitásért létrehozott nemzeti program az Egyesült Arab Emirátusokban három területet céloz.

Ezek a következők:

  • A boldogság számba vétele a szabályzatokban, minden kormányzathoz tartozó programban és szolgáltatásban, valamint a munkahelyeken
  • A boldogság és pozitiv szemlélet életvitelként való népszerűsitése a közösségben
  • Teljesitményértékelés fejlesztése, boldogságot mérő eszközök fejlesztése

A legutóbbi kapcsolódó program a Happiness Journey elnevezésű fesztivál volt, mely 2017-ben valósult meg először és mely immár rendes évi eseménnyé nőtte ki magát. A nemzetközi boldogság napjának március 20-i dátuma köré épülő fesztivál azzal az ambicióval indult útnak, hogy Dubaiból aztán nemzetközi szinten is elterjedjen és egy globális mozgalommá erősödjön.

Happy Dubai

A programok gyönyörű környezetben, rendkivűl család barát módon voltak megszervezve a legnépszerűbb igények kielégitésére fókuszálva.

Happy Dubai

Nem csak csoportos és egyéni coaching ülésre volt lehetőség, de olyan kreativ és humoros megoldásokkal is találkozhattak a látogatók, melyek különböző, a fejlődést gátló problémákat állitották középpontba.


Happy Dubai 3Például, akiknek épp a félelem blokkolja a továbbfejlődésüket, lehetőségük volt leugrani egy olyan magasságból, ahol a mérlegelésnek nem sok logikai alapja van.

Happy Dubai 3

A sötét teremben zajló párbeszéd viszont az itélkezést próbálta más ’megvilágitásba’ helyezni, ahogy a szinterápiai elemzés pedig egy szórakoztató, csoportos kézzel festés után állt rendelkezésre az érdelkődők számára.

Happy Dubai 4

Az esemény adatokat mérni is hivatott volt, igy egy óriás falon játékos formában bárki megoszthatta bizonyos adatait, miközben minőségi rekreációs időt töltött el a családjával és barátaival.

Happy Dubai 5

A csoportos coaching ülés tárgya, amin én is részt vettem a hála volt. Minden egyes ülés egy képzett szakember által vezetett program volt és a foglalkozás bármely pontján be lehetett kapcsolódni. Gyakorlatként egy képeslapot küldtünk el annak a személynek, akinek a közelmúltban nem mutattuk ki eléggé a hálánkat. Egyénileg azonban arra is lehetőség volt, hogy a helyszinen felállitott telefonfülkékből a világ bármely pontjára telefon hivást kezdeményezzünk és újra kapcsolódjunk valakivel, akivel régóta elvesztettük a kontaktust.

Happy Dubai 6

Bár az Emirátusok a legboldogabb országok összesitett listáján 28. volt 2016-ban, a régióban ők viselhetik a legboldogabb állam cimet és biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan e vonatkozásban is az élre törnek.