Haeson MoonVajon coacként, coachképzőként tényleg azt csináljuk, amint mondunk, hogy csinálunk? - teszi fel a kérdést Haesun Moon, kanadai beszélgetéskutató és coachképző. A válasz kereséséhez pedig a mikroanalízis módszere által ihletett elemzési rendszerét, a Dialogikus orientáció modelljét ajánlja.

Beszélgetéseink mondatról mondatra

A Dialogikus orientáció modelljével láthatóvá, áttekinthetővé tehetjük, a (coaching)beszélgetéseink tartalmát szerint, hogy az milyen mértékben, milyen arányban tartalmaz pozitív és negatív, valamint a jövőre és a múltra vonatkozó elemeket.

A modell tekintélyes neve ellenére valójában egy egyszerű, könnyen használható térkép, ami fordulatot hozhat abba, ahogyan világszerte coacholunk, és ahogyan coachokat vagy más beszélgetésprofikat képzünk.

Így használd

Végy egy (coaching)beszélgetésről készült felvételt - lehet régi vagy új, gestaltos, megoldásfókuszú, provokatív, fókuszolás-orientált, holiszikus, life, executive, skill, karrier - vagy éppen ezeknek a sajátos keveréke. Lehet video- vagy hanganyag, sőt, akár az elhangzottak átiratával is dolgozhatsz. Lehet a felvétel a sajátod, vagy a Youtube-on elérhető számtalan coachingbeszélgetés közül is válaszhatsz egyet.

Mit gondolsz, hogy néz majd ki a beszélgetésed koordinátarendsze? Milyen elrendeződésnek, melyik negyed túlsúlyának örülnél leginkább? Mennyiben hasonlít majd erre az, amit az elemzés során látni fogsz és mik lesznek a fő különbségek? Fogalmazd meg a fontos várakozásaidat, aztán kezdd el nézni a felvételt!

Figyeld a beszélgetést - a coachee és a coach megszólalásait egyaránt - és próbálj meg minden mondatot vagy gondolati elemet elhelyezni a négy negyed valamelyikébe. Mit tapasztalsz? Melyik négyzetben dolgozott legtöbbet az ügyfél? Hova invitálta, hova orientálta őt a coach? Megszólalásaival, megnyilvánulásaival pontosan miben erősítette meg? Követte-e a meghívásokat coachee? Mikor és melyik negyedben érezte magát legkompetensebbnek, leghatékonyabbnak a coach?

Legfőképpen pedig: a beszélgetés mely része (melyik negyedben való munka) volt a leghasznosabb a beszélgetőpartnered számára?

... és számtalan izgalmas kérdés, ami felmerül majd benned, miközben ilyen formában reflektálsz egy beszélgetésre - például a saját (coaching) gyakorlatodból.


Ha szeretnél még inkább hasznára lenni az ügyfeleidnek, tarts velünk egy videos szakmai önreflexióra szeptember 23-24-én! A két napos workshopon a mikroanalízis módszerével elemezzük saját beszélgetéseinket egy a módszerben kutatói, oktatói és gyakorlati tapasztalattal is rendelkező kanadai coachképző, Haesun Moon támogatásával.

Haesun Moon a bizonyítékokon alapozó (evidence-based) coaching nemzetközileg elismert szakértője, Torontoi Egyetem tanára és a Canadian Centre for Brief Coaching igazgatója. Elbűvölő standupos, aki nem csak felejthetetlenül szórakoztató, de személyes történeteivel illetve kutatási, képzési tapasztalataival mély, (szakmai) perspektívaváltást hozó reflexióra invitál.

Bővebb információ és jelentkezés a SolutionSurfers honlapján.

Kérdésed van? Keresd Hankovszky Katit! (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 36 20 421 8300)

Bővebb információ és jelentkezés a SolutionSurfers honlapján. 

Fotó: Őzse Attila