Ajánló

Megváltoztatni a felülírhatatlant? Alkalmas erre a coaching?

DNSAz már a DNS felfedezése előtt is köztudomású volt, hogy léteznek örökletes jegyek, tulajdonságok. Már az ókorban sem lepődtek meg rajta, hogy két óriás ember gyereke nem törpe, hanem óriás. De a genetikai újdonságok áttütő erővel csak az utóbbi években árasztják el a tudományos közvéleményt. 

Egyes újabb kutatások szerint a szocializáció hatása szinte egyenlő a nullával, a gének mindent meghatároznak. Determinálják nemcsak a külső jegyeket, de az IQ-t, a várható testi és mentális betegségeket, az élettartamot, sőt az iskolai végzettséget, a habitust és a személyiségjegyeket is.

Bővebben: Megváltoztatni a felülírhatatlant? Alkalmas erre a coaching?

Ajánló

A Prada ördöge és az Ördög Pradája - rendhagyó filmajánló coachoknak

Devil wears Prada moziplaktNagyon ritkán fordul elő a Hollywood-i filmesek befektetés kontra várható bevétel elve szerint működő világában, hogy egy film úgy hozzon kasszasikert, hogy arra tényleg ne számítsanak. Az sem túl gyakori, hogy egy film, ami egyértelműen az amerikai társadalom törtető, karrierista, hidegvérű divatvilágáról szól, annak a kritikája és drámának forgatják, azt a közönség – és a filmes szakma is - úgy fogadja, mintegy laza, délutáni, romantikus vígjátékot. Ezért kedvelje. Pedig ez történt. Ekkor 2006-ot írtunk, a film címe: Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada).

Bővebben: A Prada ördöge és az Ördög Pradája - rendhagyó filmajánló coachoknak

Ajánló

Önmenedzselés vezetőknek - Interjú Márton-Koczó Ildikóval

A napokban jelent meg az Alinea Kiadó gondozásában Márton-Koczó Ildikó Self-Menedzser (Alinea Kiadó, Budapest, 2016) című kötete, mely az ötödik a szakkönyvei sorában. Ildikót még az első nyomtatott példányokra való várakozás alatt kérdeztük.

Bővebben: Önmenedzselés vezetőknek - Interjú Márton-Koczó Ildikóval

Ajánló

Színezd ki! ( Magadat, a szüleidet, gyerekedet, munkatársadat… )

színes.pngSzínes Önismeret és Kommunikáció címmel szervezem és tartom havi rendszerességgel ezeket a nyílt workshopokat.

A műhelymunka ötlete még februárban született meg, amikor egy internetes társkereső oldal működtetőjétől felkérést kaptam önismeret, társkeresés és párkapcsolat témakörben gyakorlati előadás megtartására.  Az előadás alatt fogalmazódott meg bennem, hogy ne csak beszéljek erről, hanem gyakorlatozzunk is! - Meséli Bakai Zsóka.

Bővebben: Színezd ki! ( Magadat, a szüleidet, gyerekedet, munkatársadat… )

Ajánló

Az idő fogságában

háromkirályfi.jpgSzeptember 26-án a SOTE Nagyvárad téri tömbjében került sor az őszi Három királyfi, három királylány mozgalom első előadására. A mozgalom célja, hogy a magyar társadalom minél családbarátabb legyen, a gyermekvállalás előtt tornyosuló akadályok megszűnjenek, valamint a munka és a magánélet egyensúlyba kerüljön.

Bővebben: Az idő fogságában

Ajánló

Az ÉRTÉK - ESTI Beszélgetésekről

FotorCreated.jpgBakai Zsóka az ÉRTÉKES-Ti Beszélgetések eseménysorozat ötletgazdája és moderátora havi rendszerességgel szervezi és vezeti a nyílt, bárki részéről szabadon látogatható, interaktív, jó hangulatú, őszinte eszmecseréket.

"Azzal a céllal találkozunk hónapról hónapra, hogy ebben az értékvesztett, zűrzavaros, álértékekkel teletűzdelt és harsány világunkban álljunk meg, gondolkozzunk, és beszélgessünk!" - Bakai Zsóka írása:

Bővebben: Az ÉRTÉK - ESTI Beszélgetésekről

Ajánló

HATA konferencia - ajánló

Egy coaching és pszichológiai konferenciát szeretnék mindazoknak a figyelmébe ajánlani, akik külföldiekkel, külföldre költözőkkel, illetve interkulturális közegben dolgoznak. De akkor is érdemes, szerintem a HATA szeptember 30-i konferenciájára regisztrálni, ha valaki csak érdeklődik ezek iránt a témák iránt.

Bővebben: HATA konferencia - ajánló

Ajánló

Szárnyak és gyökerek. Könyvajánló – Külföldi élet magyar nők szemével

Szárnyak és gyökerek– Külföldi élet magyar nők szemével
Szűcs Nóra: Szárnyak és gyökerek, Budapest, Ursus Libris, 2015.
 

Szucs-Nora-Szarnyak-es-gyokerek.png„Kivándorlás: az országból menekülő, külföldön lehetőséget kereső fiatalok. Neves amerikai és európai egyetemek, ösztöndíjak. Munkavállalás, kiküldetés. London a második legnagyobb magyar város.” Naponta olvasunk és hallunk híreket a témában, de talán nincs is olyan ember ma Magyarországon, akinek közeli vagy távolabbi családtagjai, barátai közül valaki ne próbálna szerencsét határainkon túl. A statisztikai adatok is bizonyítják: egyre nagyobb az elvándorlás, a közvéleménykutatások pedig a kivándorlási szándék egyre növekvő arányát regisztrálják, elsősorban a fiatalok körében.[i] A gazdasági statisztikák elsősorban a kedvezőbb munka- és életkörülményekkel és az anyagilag biztonságos jövőt ígérő élettérrel magyarázzák a kivándorlási szándék és hajlandóság növekedését. A Szárnyak és gyökerek című, a 2015-ös év végén megjelent kötetében Szűcs Nóra azonban rámutat, hogy az anyagi biztonság és a biztos munkahely megszerzésénél jóval több motiváció bújik meg ennek az igen komoly döntésnek a háttérben.

Bővebben: Szárnyak és gyökerek. Könyvajánló – Külföldi élet magyar nők szemével

Ajánló

Thomas M.H. Bergner: Burn out - A kiégés megelőzése 12 lépésben

burnout_a kiégés megelőzése 12 lépésben címlap.pngThomas M.H. Bergner: Burn out A kiégés megelőzése 12 lépésben
Z-Press Kiadó, Miskolc, 2012
Könyvajánló

A burn out, a kiégés egyre több vállalati vezetőt és segítő szakembert foglalkoztat. A téma súlyát mutatja, hogy az idei, 7. Magyarországi Coaching Konferencia előadásai is e téma köré csoportosultak. Bán Zsuzsa szupervizor-coach egy teljes előadást szentelt a témának: «Érdekes felismerés, hogy 55 és 60 éves kor között nyoma sincs a burn out jelenségnek. Sok 40-45 éves számol be kiégésről, de a tünetek nem egyeznek meg azzal, amit a szakkönyvekben olvashatunk. A harmincas éveiket számlálók panaszkodnak legtöbbet kiégésre, pedig ennek semmi nyoma sincs. "Vajon valóban kiégés ez? Tudjuk, mi ez? Ez az a jelenség, amit burn outnak hívunk? No, erre kell megkeresnünk a válaszokat!"» - tette fel a kérdéseket az elismert szakember.

Bővebben: Thomas M.H. Bergner: Burn out - A kiégés megelőzése 12 lépésben

Ajánló

Lámpagyújtogatás a fejekben

Filmbemutató a Föld napján - mi így láttuk

A Magyar Coachszemle szerkesztőségének tagjai április 22-én a Százados Miklós Lámpagyújtogatók című filmjének premier előtti vetítésén vettek részt. A nem mindennapi alkotás különleges élmény volt számunkra, amit hárman háromféleképpen éltünk meg. Amiben viszont mindannyian egyetértettünk: csakis ajánlani tudjuk a filmet.

Bővebben: Lámpagyújtogatás a fejekben

Hirdetés

Ajánló

Hol tartunk most, avagy specializálódás és professzionalizáció

A Magyar Coachszemle aktuális lapszáma a szakmai kiválóság és a professzionalizáció kérdéseit járja körül. A szakmai írásokban való elmélyülés előtt azonban úgy gondolom, hogy érdemes időt szánnunk egy „kezdőkörre”, ami segít röviden áttekinteni, hogy mi is a specializáció és professzionalizáció, és hogyan alakultak az elmúlt néhány száz évben. Véleményem szerint a professzionalizáció és a specializáció egymástól nehezen szétválasztható fogalmak, mivel általánosságban a professzionalizáció mai állásához elengedhetetlen volt a specializálódás. Másképpen fogalmazva, ahhoz, hogy a mai szakmák kialakuljanak, foglalkozások tekintetében mindenképpen specializálódnia kellett a társadalomnak.  

Bővebben: Hol tartunk most, avagy specializálódás és professzionalizáció