Létezik egy szakma, ahol az üzleti jártasság legjobb barátja a coaching, ahol a szakmai tudás csak az ifjú fa törzse, de a lombkorona szélessége, a fa nagysága, láthatósága és jelentősége a kreativitásból és naprakézségből táplálkozik. Ez a szakma a személyi edzés és minden olyan rokon szakma, mely erre épül.

A sporthoz kapcsolódó coaching munka az egyik legátfogóbb és legkülönlegesebb, hiszen nemcsak befelé operál, hanem a fizikai testet is épiti. A családi wellness coaching programok, melyek speciálisan in-home személyi edzésre alapulnak, egy-egy családtag átváltozott életstilusát segitik a lehető leghatékonyabban és leggördülékenyebben a családi életbe adaptálni. A cél a családot sikeres csapattá épiteni - ahol az erős, hatékony csapat munka több szinten is láthatóvá válik -, illetve a választott fitnesz cél mihamarabbi elérése. Adott személy formálódó napirendje és étrendje ugyanis jelentősen kihat a családra és sok sok konfliktus forrást rejt magában.

A csapatként nem erős családok szabotálhatják is a fitnesz célokat. A nem támogató szellemű családokban egy egyszerű cél, mint pl a fogyás könnyen válhat lehetetlen kihivássá. Nem mindenki elfogadó egy új fajta életszemlélettel, ahogy egy szokatlan vacsora is tolerálhatatlan dolog lehet egy fáradtan haza érkező férjnek. A felmerülő megoldandó konfliktus helyzetek száma az in-home wellness programokban végtelen.

wellness-coaching.jpg

A program vázát a személyi edzés adja tehát, melynek ebben a formában az a sajátossága, hogy nem egy edzőteremben zajlik, hanem egy-egy otthonban. Minimalista eszköztár, kiemelten kreativ edzőprogram, sajátos környezet és sok sok személyes, intim információ áll a munka középpontjában.

A wellness coaching tehát egy újabb szintre kerül ebben a kontextusban és irányokat vált. Kiegészül, átfed és táplálkozik is a vállalati coaching egyes részeivel. Gyakorlatilag csapatépités ötvöződik az edzői motivációs módszerekkel, illetve mindez kiegészül speciális coaching folyamatokkal. A coaching eszköztár ugyanakkor extrém módon összefonódik a szakmaisággal, olyannyira, hogy folyamatokat és módszereket kell definiálni, megalkotni. A családi wellness coaching tipikus különlegessége azonban mégis az, hogy a családot csapatként értelmezi és e szerint fejleszti tagjait a közös munka során.

A módszer a következő fontos stádiumokra fókuszál:

-      A csapattagok bizalmának megerősitése egymás felé

-      Konfliktusok konstruktiv kezelése

-      Elköteleződés a közös cél felé

-      Felelősségvállalás

-      A figyelem fenntartása a kitűzött eredményre

A coaching munka két vonulata- a csapatépités és az edzői munkára épülő iránymutatás- egyszerre kell, hogy jelen legyen és támogassa egymást. Ez az új szellemű wellness szolgáltatás gyakorlatilag önmagát alkotta meg, hiszen automatikusan következik az in-home edzésekből.

A családi wellness coaching módszerét nemzetközi környezetben, teljesen eltérő kultúrális hátterű családokban alkalmaztam ezidáig igen nagy sikereséggel és szép eredményekkel. Hosszútávú céljaim között szerepel a program hazai bemutatása és alkalmazása, hiszen a fitnesz célok elérésének tipikus akadálya az idő hiány, mely problémára az in-home coaching tökéletes megoldás.

Csurgó Krisztina

szn.jpgCsurgó Krisztina nemzetközi képesitéssel rendelkező személyi edző, rekreációs sport oktató és szabadúszó kutató. Témái a fitnesz szakma továbbgondolásából táplálkoznak. Jelenleg Kairóban él és dolgozik, azonban online munkái mindig kapcsolatban állnak Magyarországgal. PT Coaching nevű közösségi oldalán kezdő magyar személyi edzőket mentorál. Családi vállalkozásban pedig vállalati csapatépitéssel foglalkozik és rekreációs rendezvényeket menedzsel vállalatok számára.

 

Csurgó Krisztina