VaticanMuseumStaircaseSzerkesztői bevezető: Ahol A és B találkoznak

Úgy sejtem, mindannyiunknak van egy, vagy nem is csak egy története arról, amikor egy régi, vagy új ismerős a „mivel foglalkozol” kérdés válasza után néhány mondatban összefogalja, neki milyen találkozása volt a coachinggal. Nekem is van ilyen történetem. Nem egyszer jött péládul felém az a mondat, hogy „Én is voltam már coachingon, de nekem nem jött be igazán”. „Jó, de milyen coachingon?” – szoktam visszakérdezni. „Hogyhogy milyenen, miért az nem mindegy?”

Nem mindegy, milyen coaching

Most inkább nem kezdek bele abba a szakmai körökben örökzöld témába, hogy léteznek nem kifogástalan pedigrével „praktizáló” pályatársak, mivel nem tisztem ítélkezni, és azt vallom, hogy mindenki arra talál rá, akire és ahogyan szüksége van. Belekezdenék viszont abba, hogy a coaching ma már bizony igen eltérő lehet. Függ a témától, mélységtől, és függ attól, hogy a coach hogyan, miben hisz, milyen módszer mentén viszi, kíséri, vagy csak figyeli az ügyfelét. Amikor az a mondat elér hozzám, hogy valakinek „nem jött be” a coaching, én inkább arra gondolok, hogy a módszer, a hogyan volt az, amiben nem tudott benne lenni, mintsem a coach személye, vagy szakmai felkészültsége akasztotta meg a folyamatot.

Azt hiszem szakemberként is így vagyunk ezzel: nekünk sem „jön be” minden módszer, mi sem tudunk bármiben hinni, bármivel azonosulni. Mind hisszük, hogy a coaching hasznos, érvényes és hiteles. Azt is hisszük, hogy ötvözhető, alakítható, rendszerezhető és főleg, hogy módszertanában lehet eltérő. Mindannyian azt keressük ebben, amit az ügyféleink: azt ami „bejön” nekünk. Halmazokat alkotunk, keresünk, hogy abban mélyüljünk el, amiben megtaláljuk azt, ahogyan dolgozni tudunk.

Merthogy van az a halmaz, amiben már benne vagyunk, a hozott szakmánk, a tanulási, gyakorlati előzményeink, az A rész a tudásunkból, amihez keressük, jó esetben meg is találjuk a B halmazt, a módszert a maga teljességben, hogy a kettő találkozásában, metszetében legyünk szakmai értelmünkben önmagunk.

A Szemle ezen száma, a Metszetek erről szól: A és B halmazokról, arról, amit ebből az ügyfélhez viszünk, a metszetről, ahol A és B bennünk együtt van, vagy amit a társainkkal együtt alkotunk.

Nagy Nóra