Az empátiát sokan mellőzik. Nem csak a vállalati kultúrában, de a hétköznapi életben is. Pedig az empátia drága kincs, segítőkészséget, különböző cselekedetet, érzelmeket válthat ki az emberekből. Kulcstulajdonság, ami szerencsére tanulható. Yehuda Tagar nemzetközileg elismert mester coach Budapesten, egy szakmai workshopon mutatta be, hogyan lehet az empatikus képességünket fejleszteni.

 

Az empátia minden olyan szakma velejárója, amely emberekkel foglalkozik. Ugyanakkor, ha HR-esnek, cégvezetőnek, vagy projektmenedzsernek tanultunk, akkor nagy valószínűséggel az empátia nem szerepelt a kötelező tananyagaink között.
„Akkor vagyok igazán megértő veled, ha érzem, amit érzel, és követem, ahogy gondolkodsz” – vallja Yehuda Tagar, mester coach. A szakember nevéhez fűződik a Psychophonetica és ennek részeként a Módszeres Empátia kidolgozása, ami egy teljesen új személyiségfejlesztési irányzat, fő célja pedig az empatikus képesség, az intuíciós-, az imaginációs-, és az inspirációs érzékeink fejlesztése. Tréningjein, egyéni coaching ülésein, pszichológiai szakembereket, terapeutákat, coach-okat, lelki segítőket, tanárokat, orvosokat, vezetőket és üzletembereket fejleszt.

Az empátia vajon mi?

Az "empátia" kifejezést már az ókori görögöknél is megtalálhatjuk. Eredeti jelentése: erős érzelem, szenvedély. A szó később az angol nyelvben jelent meg újra, elsősorban a bölcselet, a művészetek és a hivatalok nyelvében. Az empátia fogalmát vizsgáló Alfred Adler egy múlt századi angol szövegből a következőket idézte: "empatizálni annyit jelent, mint látni a másik ember szemeivel, hallani a másik ember fülével és érezni a másik szíve szerint". Theodor Lipps, német filozófus viszont azt vizsgálta, hogy a művészeteknél a műélvező figyelme fokozatosan eltávolodik önmagától, mintegy egybeolvad az én a műélvezet tárgyával, a képpel, szoborral vagy a színdarabbal. Lipps számára a művészeti alkotásba való beleolvadás, a figyelem teljes kifelé vetülése az empátia jelentése.

Látlak. Hallak. Ismerlek.

A fent említett két megközelítés azért fontos, mert Yehuda Tagar is azt hangoztatja, hogy az empátia három lépcsője, hogy képesek legyünk hallani, látni és érteni a másik embert. Ráadásul a szakember karrierje kezdetén színházban dolgozott, ahol rendezőként próbálta orvosolni színészei problémáit. Nem véletlen, hogy a Psychophonetica és a Módszeres Empátia hosszú időszakot felölelő kutatás-fejlesztésének gyökerei Tagar színházi éveibe nyúlnak vissza. Ahogy egyre inkább beleásta magát a témába, ausztrál és dél-afrikai antropozófiai klinikákon dolgozó orvosokat kért fel az együttgondolkozásra. Húsz éven át tartó szoros együttműködés eredményeként megszületett a módszer gyógyászati és klinikai alkalmazása. Létrejött a módszeres empátia, az önérzékelés illetve a spontán gesztusok, a vizualizáció és az emberi hang köré rendeződő önismereti és terápiás módszertan. Egy olyan rendszer, amely a belső erőforrásokat aktivizálja.

Elmélet után gyakorlat

Tagar budapesti worksopjának első napján ízelítőt adott tudásából az érdeklődőknek. Az elméleti előadásában a pszichoteraputa elmondta, hogyan nyílnak meg a coaching ülései során a hangok és gesztusok segítségével a kreativitás, az emberi emlékezet, a tapasztalás és az életfolyamatok rejtett kapui. Tudásából gyakorlati ízelítőt is nyertünk. A workshop résztvevőjeként azt a közös feladatot kaptuk, hogy képzeljünk el egy olyan kommunikációs helyzetet, amiben nem tudunk megegyezésre jutni a partnerünkkel, és azt érezzük, hogy abszolút nem hallja meg, amit szeretnénk neki mondani. Majd csukjunk be a szemünket, és adjuk át magunkat annak a vágynak, hogy bárcsak a másik meghallana minket. Ha átadtuk magunkat ennek az érzésnek, akkor rakjuk oda a kezünket, ahol a legintenzívebben érezzük ezt a vágyat. Majd nyissuk ki a szemünket, és nézzünk körül a teremben. Megdöbbentő volt tapasztalni, hogy szinte mindenkinek egy helyen volt a keze, és hogy ez valószínűleg azért van, mert vannak olyan univerzális érzések és vágyak, amelyek kortól, nemtől, kulturális háttértől függetlenül élnek bennünk.

Mindenki egyért, egy mindenkiért

Közös gyakorlatban kipróbálhattuk, hogyan segít a mozgás, és bizonyos érzések vokalizálása egy-egy elakadás továbblendítésében, vagy trauma feldolgozásában. Megkerestük hol vannak a testünkben olyan feszülések, görcsök, amelyek feloldásra várnak. A vállalkozóbb szelleműek jelentkezhettek „dolgozni” a saját témájukon. Itt találkoztunk egy felkavaró személyes történettel, aminek feloldásában az egész csoport aktívan közreműködött. És itt igazolódott be Tagar egyik tézise, miszerint módszerének különlegessége, hogy nagyon gyorsan, akár 1-3 alkalom után látványos eredmény érhető el vele.

Egy bába, aki a bábaságra tanít

És végül zárásként álljon itt Tagar szakmai metaforája, ami azt mondja, hogy minden segítő szakmában dolgozó ember egy bába. Ez a bába mindent megtesz azért, hogy világra segítse, ami a másik emberben benne van. Segít életre hozni a jobb, ha nem a legjobb énjét. És ebben a munkájában akkor ér a csúcsra, ha át tudja adni a másik embernek azt a tudást, amivel egy idő után önmaga bábájává válhat majd.
Erre pedig azért van szükség, mert a világ tele van fejleszteni való emberekkel, akiknek sokszor komoly segítség kell ahhoz, hogy az empátiának a legelemibb jeleit fel tudják mutatni.

 

Módszeres empátia összefoglalva:

Mire jó?
Színesíti a támogató szakmák segítő eszköztárát, mélyíti az önismeretet.

Kinek ajánljuk?
Bárkinek, aki nyitott az új módszerekre, és nem fél elköteleződni több évre a módszertan elsajátításához.

Hol lehet tanulni?
http://modszeresempatia.hu/kapcsolat/

Kit keress?
Sinkó Dánielt, a hazai Módszeres Empátia Intézet alapítóját, aki a workshop másik motorja volt, szinkrontolmácsolásával nem csak még érthetőbbé tette a módszert, de kiegészítette és színesítette is azt.